2007. november 16., péntek

Elmaradt beszámoló - Iskolakezdés a Királykőn

Szeptember 15-én felmentünk vala Királykőre, Pádi, Fodor, Arnold (aki gyerekkorában még járt is ott) és én. Cél a Pásztor (La Om) csúcs volt, a maga 2238 méterével. Reggel korán indultunk Szentgyörgyről, majd Brassóban összeszedtük Arnoldot is.
A Plaiul Foii-nál (referenciapont, menedékház/panzió, elég cuccosnak tűnt kivülrő) hagytuk az autót, ami Zernyesttől jó 10 kilométerre van. Az út elején nem sokat lehetett látni a Királykő impozáns mészkőszikláiból, csak egész a hegy aljában bújtak ki egy kicsit a felhők közül.


Útunk a Spirla patak mentén haladt, majd nekivágtunk egy meredek oldalnak, mely a Spirla menedékházhoz vezetett (kis üvegszálas bungaló, klausztrofóbiásoknak garantált élmény). Az út nem igérkezett hosszúnak a térkép szerint, de a majd 1400 méteres színtkülönbség (849-2238) elég volt kihívásból. Mi a legrövidebb utat választottuk, a La lanturi (Deubel utja) nevezetű, helyenként sodronykábelekkel ellátott pályát, amelyekre nem mindig volt szükség.

A "likak" alulnézetből:

Közbe pedig ilyen ködös vizmosáson haladtunk kitartóan felfele:

Ahogy a tető fele közeledtünk megjelentek az első napsugarak és kisebb hófoltok is:

"Látod Pádi fiam, az ott lent mind a miénk volt!!" :))

A Pásztor csúcs csobánok nélkül:

Sajnos az idő nem volt annyira tiszta, hogy körbe minden hegy jól látszodjon, de azért megpróbáltuk a térkép segítségével behatárolni a felhők mögül kilátszó vonulatokat.

Visszafele nem sokat variáltuk és ugyanazon az úton mentünk le ahol felmásztunk. Elegánsabb lett volna persze a gerincen vegigsétálni (ami helyenként egész keskeny) de akkor kicsit távol értünk volna le az autótól. Így se volt könnyű a visszaút, különösen hogy a végére a jobb-térdem beadta az unalmast.
A Királykő a Plaiul Foii-tól:

Fotók © Arnold

Kicsit profibb Királykős túráért, lásd Pádi október végi kirándulását.